De Van Gogh route(s)
Vincent van Gogh verbleef drie maanden in Drenthe. Een belangrijke periode in zijn leven, maar echt bekend was dit in 2022 nog niet. Het Van Gogh jaar in 2023, waarin maar liefst 138 Van Gogh activiteiten in Drenthe plaatsvonden, veranderde dat. De drie Van Gogh Drenthe Fietsroutes (ook te fietsen als één route van 150 kilometer) laten je kennismaken met het fraaie oerlandschap waar de kunstenaar zich door liet inspireren. Je fietst door speelse akkers met oude brinkdorpen, bossen en drassige veengebieden, waar de natuur weer haar gang mag gaan. Het thema komt extra tot leven door mooie doorkijkpanelen en de boeiende fietsgids, vormgegeven door Shary, vol verhalen over Vincent en de tijd waarin hij leefde in Drenthe.
De route gaat over opvallend veel verschillende fietspaden en is enorm afwisselend. Saai wordt het nooit. Zo fiets je een stukje langs het kanaal tussen Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam, waar Vincent met een trekschuit over voer. Maar niet te lang; na een tijdje schiet je alweer het bos in. Naast de Van Gogh-plekken zijn er volop andere bezienswaardigheden langs de routes, zoals de jaknikkers van Schoonebeek en het Veenloopcentrum Weiteveen. Langs de route kom je volop horeca tegen. Een mooie toevoeging is het net heropende Van Gogh Huis Drenthe, waar je het atelier van Vincent kunt zien. Ook zijn tijdens de fietsroute mooie podcasts te beluisteren, ingesproken door Niels Brandaan.
Samenwerking
De Van Gogh fietsroute is tot stand gekomen door de samenwerking tussen platform Shary en de lokale werkgroepen van Van Gogh Drenthe. Bert Finke, Albert Metselaar van Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hollandscheveld e.o., Annemiek Rens, conservator van het Drents Museum, het Drents Archief en het Van Gogh Huis Drenthe hebben ook meegewerkt aan de verhalen in de fietsgids.
De fietsgids met de drie routes is te bestellen via de Shary website
Bevorderen hoogwaardige fietsroutes
Het initiatief voor ‘Fietsroute van het Jaar’ wordt genomen door de Fiets en Wandelbeurs, met als doel het bevorderen van de ontwikkeling van hoogwaardige fietsroutes. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan aspecten als bewegwijzering, ondergrond, mogelijke thema’s, verkeersvrije paden, landschap en voorzieningen voor fietsers, zoals zitbanken en horecagelegenheden.