Beginsituatie
Vanuit de reguliere budgetten hebben de samenwerkende partners onvoldoende middelen om tot een goede aanpak te komen die impact kan maken op laaggeletterdheid. Ze zien kansen om dit wel te realiseren met behulp van een bijdrage vanuit de Regio Deal Zuid- en Oost-Drenthe. Kiemkr8 is gevraagd om het project uit te werken en een projectplan te maken, waarin alle partners zich kunnen vinden; ambitieus en realistisch.
Onze aanpak
Vanaf de start van onze opdracht tot inleverdatum bij de Regio Deal waren nog geen 60 dagen beschikbaar om dit idee uit te werken in een plan. We zijn gestart met deskresearch. Daarbij hebben we ons gefocust op de feitelijkheden rondom laaggeletterdheid landelijk en in de regio, we hebben gekeken naar problematiek in de regio en we hebben de verschillende aanpakken om laaggeletterdheid te voorkomen/verhelpen bestudeerd. Vervolgens hebben we 21 interviews gehouden met bibliotheekmedewerkers, experts, beleidsmedewerkers, laaggeletterden etc. Op basis van de verkregen informatie hebben we een voorstel voor de aanpak opgesteld.
Na iedere fase is de stuurgroep ingelicht en zijn de onderdelen tot dat moment afgestemd en goedgekeurd. Er is een projectplan ontstaan met een duidelijke doelgroepkeuze en met 3 bewezen effectieve interventies
‘Doordat we ons hoofdzakelijk richten op kinderen en hun omgeving, van – 8 maanden tot 8 jaar, pakken we zaken bij de basis aan. We gaan geen pleisters plakken, maar voorkomen dat er problemen ontstaan. We maken daarbij gebruik van bewezen methoden zoals Boekstart, VoorleesExpress en dBos en bouwen deze verder uit.’
Resultaat
Concreet betekent dit:
● Leeshulp dicht bij huis voor 200 gezinnen in plaats van 20.
● Met een netwerk van meer dan 100 extra vrijwilligers, die zich inzetten voor de gemeenschap, realiseren we een significante impact.
● We organiseren een meer taalrijke omgeving, thuis en op school, waarbij elk kind niet slechts één boek, maar vijf boeken krijgt, met de tijd en ruimte om samen te lezen en ontdekken. Dit bevordert niet alleen de leesvaardigheid, maar ook de sociale interactie en het zelfvertrouwen van de kinderen en hun ouders.
● 40 leesconsulenten, met veel expertise, die in de hele regio inzetbaar en beschikbaar zijn. Dit stelt ons in staat om meer dan 27.000 kinderen en hun omgeving te bereiken.
In het najaar 2024 is het project ‘Ik lees, ik doe mee’ ingediend ter beoordeling door de Expertcommissie van de Regio Deal. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het project begin 2025 van start.