Word niet te snel verliefd

Word niet te snel verliefd, dat is misschien een raar advies op een zakelijke website. Toch is het hier zeker op z’n plaats. Bij kiemkr8 werken we met de 8 van kiemkr8. Een stappenplan om ideeën uit te werken tot nieuwe producten of bedrijven. In de eerste stappen beschrijven we het idee, daarna kijken we om ons heen en naar onszelf om te onderzoeken of het idee kan groeien. We bepalen de strategie en de doelen die we willen behalen. Na deze eerste stappen is het tijd voor veel creativiteit. We treden binnen in de Ideeënplantage, daar groeien ideeën en ligt het gevaar op een verliefdheid op de loer.

Ontspannen sfeer

De Ideeënplantage is een creatieve sessie waarin je zoveel mogelijk ideeën verzamelt voor plannen. Met je eigen creatieve team ga je ideeën genereren. Belangrijk daarbij is dat het kennisniveau gelijkwaardig is. Deel inzichten die je hebt over jouw business en over de behoeften van klanten. Deel de laatste trends en ontwikkelingen met de leden van jouw team voor dat je de Ideeënplantage start.Zorg voor een ontspannen sfeer waarin iedereen voelt dat zijn bijdrage gewaardeerd wordt. Voorkom dat je in plaats van nieuwe ideeën, randvoorwaarden gaat genereren. Randvoorwaarden zijn bijvoorbeeld: ‘de kwaliteit moet goed zijn’ of ‘het moet wel inspirerend zijn’.

Een ander gevaar is dat we gedurfde ideeën afzwakken of de kop indrukken. Om baanbrekende ideeën te krijgen, moeten je teamleden zich los kunnen maken van de ‘huidige situatie’. Dat gaat bij ons niet werken, omdat… of dat hebben we al eens geprobeerd…. zijn zaken die je niet wilt horen in jouw team. We adviseren om altijd met een procesbegeleider te werken, die kan hier actief op sturen.

Sssstilte

We denken bij een brainstormsessie vaak aan een groep mensen die samen ideeën roept en vaak is er een persoon die dan op een vel papier deze ideeën vastlegt. Het effect van deze werkwijze is dat creatieve introverte personen vaak stil vallen. Ze worden overschreeuwt door de extraverte ‘leiders’ van de groep.

Hoe stiller je wordt, hoe meer je kunt horen: Ram Dass

Door het roepen van ideeën wordt de denkwijze van de rest al beïnvloed en mis je meer dan de helft van de ideeën die de groep had kunnen genereren. Laat iedereen eerst in stilte zijn/haar ideeën opschrijven en ga deze daarna samen delen. Tijdens het delen kunnen weer nieuwe ideeën ontstaan en deze schrijf je ook weer op. Door deze werkwijze gebruik je de denkkracht van de individu en vervolgens de die van de groep.

Je hart gaat sneller kloppen

Ineens is ze daar, je hart gaat sneller kloppen. Het top-idee is geboren! Hoe verleidelijk is het om verliefd te worden op dit idee en direct te starten met het uitwerken.

Denk je alles op een rijtje te hebben, word je verliefd: Loesje

Verliefd worden in deze fase is een van de grootste gevaren voor product- of business development. Neem de tijd om de voors en tegens van de ideeën af te wegen, voordat je een keuze maakt tussen alle ideeën die je met je team hebt verzameld. Is dit idee echt de meest originele en effectieve manier? Toets een aantal goede ideeën bij toekomstige klanten of experts. Wat vinden zij ervan? Pas als je meerdere ideeën hebt verkend, maak je een keuze en daarna mag je je er helemaal aan overgeven! ♥

 

Related Articles

Responses