Mijn eerste eigen onderneming

Zal ik voor mezelf gaan werken, of toch in loondienst? Beide heeft zo zijn voordelen, maar wat past nou echt bij mij? In deze blog neem ik je mee langs een aantal zaken die de doorslag kunnen zijn om wel of niet een eigen bedrijf te starten. 

Waarom eigen baas?

De drang om zelf te ondernemen is iets dat voor sommige mensen heel natuurlijk komt en voor anderen een onmogelijke taak lijkt. Het is belangrijk om goed te weten of een eigen onderneming bij jou past. Een eigen bedrijf opstarten is namelijk iets dat veel tijd kost, het is dan ook belangrijk dat je plezier hebt in hetgeen wat je doet. Daarom neem ik je mee door redenen om een eigen onderneming te starten, maar ook door de voor- en nadelen ten opzichte van een baan in loondienst. 

Een aantal vaker voorkomende redenen om een eigen onderneming te starten:

  • Het gat in de markt ontdekt, het kan zo zijn dat jij een gat in de markt hebt ontdekt en dat je dit idee graag door wilt zetten in de praktijk. Op deze manier voeg je waarde toe die nog niet bestaat of breng je toegevoegde waarde aan een bestaande dienst/product. Als je een gat in de markt hebt gevonden, heb je een doel in zicht. Toch is het belangrijk om onderzoek te doen naar je omgeving om zo het maximale uit je idee te halen. 

  • Nieuw avontuur, het kan natuurlijk zijn dat je een eigen onderneming graag wilt proberen omdat je al jaren in dienst werkt en benieuwd bent naar de mogelijkheden als zelfstandig ondernemer. 

  • Andere aanpak dan huidige of vorige baas, wanneer je voor een baas werkt is het mogelijk dat jij een andere visie hebt dan hem of haar. Het kan dan voorkomen dat je verwacht het beter of anders te kunnen doen. 

  • Werkloosheid, een eigen onderneming hoeft niet altijd een avontuurlijke oplossing te zijn. Het kan ook noodzaak zijn omdat je bijvoorbeeld recent werkloos bent geworden. 

Nu we een aantal vaak voorkomende redenen hebben bekeken, gaan we naar de voor- en nadelen van een eigen onderneming. Ondernemerschap heeft namelijk flinke voordelen, maar ook nadelen ten opzichte van een baan in dienst bij een bedrijf. 

 

Laten we beginnen met de voordelen. Zo heb je als eigen baas alle vrijheid, je plant je eigen uren in, werkt op jouw manier, bepaalt jouw eigen toekomst en die van jouw bedrijf, en je kunt werken waar je maar wil. Flexibiliteit, doordat je de kapitein van je eigen schip bent, kun je zelf bepalen welke koers je wilt ‘varen’. Je kunt snel inspelen op innovaties en kansen die onder een baas misschien niet zouden kunnen. Succes, als jouw idee groeit tot een succesvolle onderneming ben jij degene die hier het meest van profiteert.

De nadelen bestaan vooral uit zelfredzaamheid, zo ben je als zelfstandig ondernemer verantwoordelijk voor je eigen inkomsten en verzekeringen. Wanneer je je verzekeringen bijvoorbeeld niet goed hebt geregeld kan dit gevolgen hebben wanneer er iets gebeurt. Ook moet je zelf je pensioen regelen, normaal wordt dit automatisch meegenomen bij je loon. Ook praktische zaken zoals gereedschap of software moet je zelf betalen. Daarnaast moet je als zelfstandig ondernemer heel veel dingen zelf kunnen doen, je moet van veel dingen iets weten. Je bent niet meer alleen met jouw ‘vak’ bezig maar ook met zaken als administratie, vergunningen, voorwaarden, sales, netwerken etc. etc. Sommige ZZP-er noemen ook dat ze een team missen, waarmee ze samen projecten kunnen oppakken. Even afstemmen met een collega is als ondernemer soms wat lastiger. 

Er zijn dus nogal wat zaken om over na te denken, maar deze wegen voor iedereen anders. Kijk daarom goed wat voor jou de meeste waarde heeft en maak op basis daarvan de keuze of je wel of niet een eigen bedrijf wilt starten. 

Wat voor soort onderneming past goed bij mij?

Als je nog leest is de kans groot dat jij een eigen bedrijf wil oprichten, maar wat voor bedrijf? Wanneer je een gat in de markt hebt gevonden is het snel duidelijk wat voor bedrijf je wilt oprichten of in ieder geval in welke branche dit ligt. Wanneer dit nog niet duidelijk is kan het moeilijk zijn om richting te kiezen. Het is belangrijk dat jouw bedrijf iets is dat aansluit bij jouw persoonlijke drijfveren, wanneer iets dicht bij je staat zul je meer plezier in je werk hebben. Ook is bewezen dat bedrijven opgericht vanuit een persoonlijke overtuiging  (higher purpose driven) succesvoller zijn op diverse aspecten. 

Om erachter te komen wat jouw drijfveren zijn kun je online verschillende tests doen zoals de 16Personalities. Dit geeft een beknopte weergave op basis van de door jou beantwoordde vragen. Een alternatief hiervoor is de Discovery Insights. Dit is een betaalde sessie waarin je met professionele begeleiding erachter komt wie je bent en wat je drijfveren zijn. Op basis van deze informatie kun je een volgende stap zetten. Met dit inzicht in jezelf kun je bepalen wat voor bedrijf goed bij jouw drijfveren past. 

Conclusie

Het wel of niet starten van een eigen onderneming is een moeilijke keuze. Deze keuze hangt af van wie jij als persoon bent en wat jouw drijfveren zijn. Heb je besloten om een eigen bedrijf op te starten? Dan is de volgende stap om te ontdekken waar je waarde kunt leveren aan jouw doelgroep.

Related Articles

Responses