Waarom een businessplan?

Wanneer je een idee hebt, weet je ongeveer wat je wilt bereiken en wat daar voor nodig is. Toch kun je hierbij makkelijk belangrijke onderdelen over het hoofd zien waardoor je niet het maximale uit een idee haalt. Dit kan voor komen bij het opstarten van een onderneming, maar ook bij het realiseren van elk ander business idee. Het opstellen van een businessplan is een handige manier om dit te voorkomen en bereidt je maximaal voor op het realiseren van jouw idee! In deze blog laten we zien wat een businessplan voor jou kan betekenen en nemen we je mee door een aantal essentiële onderdelen om jouw businessplan te optimaliseren.

Waarom een businessplan

Een businessplan is de basis voor groei, het is een doordacht en nauwkeurig uitgewerkt plan voor het realiseren van jouw idee of het opstarten van jouw bedrijf. Het zorgt voor structuur en brengt duidelijk in kaart wat er wanneer moet gebeuren voor het realiseren van dit idee. Dit zorgt voor:

  • Een duidelijk doel waar je naartoe wilt werken en wat daar voor nodig is.
  • Inzicht in wat er komt kijken bij het uitwerken van een idee en waar je rekening mee moet houden.
  • Een overzichtelijk en overtuigend plan voor mogelijke financiers.

 

Wat is belangrijk bij het opstellen van een businessplan?

Een businessplan is niet iets dat je ‘zo maar even’ maakt, het is een gedetailleerd plan waar goed over nagedacht wordt. Het is daarom ook belangrijk om de tijd te nemen, wie is nou precies de doelgroep die jij wilt bereiken? Wat gebeurt er in de markt? Wat voor verdienmodel past het best bij mijn idee?

De kans is aanwezig dat jij niet alleen bezig bent met jouw idee, betrek daarom ook relevante personen bij het opstellen van jouw businessplan. Werk je met een partner, of heb je personeel in dienst? Door samen te kijken naar de toekomst kun je op één lijn komen en samen naar de doelen toe werken. Dit helpt bij het uitwerken van jouw idee, maar bevordert ook de samenwerking van jouw team.

De kans is aanwezig dat niet alle kennis aanwezig is binnen jouw team, het opstellen van een businessplan is iets dat kennis vergt over verschillende onderwerpen en kan daarom pittig zijn. Schroom niet om hulp in te schakelen wanneer jouw kennis ontbreekt. Dit zorgt voor hoge kwaliteit, bespaart jou tijd en kan net iets extra’s bieden in het plan.

Voor wie is mijn businessplan relevant

Het opstellen van een businessplan is relevant voor verschillende partijen. Voor jezelf is het een goede manier om overzicht te creëren en te weten waar je staat, maar het is ook relevant voor anderen! Denk hierbij aan collega’s, maar ook aan financiers. Een businessplan geeft een financier een duidelijk beeld van de risico’s en de potentie die jij met jouw business meeneemt. Dit kan er voor zorgen dat de financier wordt overgehaald om jou te financieren.

Aan de slag met jouw businessplan?

Het opstellen van een businessplan is en blijft een moeilijke taak en kost tijd. Met de 8 van Kiemkr8 wordt je langs de meest relevante stappen genomen en werk je langzaam naar een volledig businessplan. Ook kun je kiezen voor begeleiding op bepaalde onderdelen om zo de kwaliteit van het plan te verbeteren en een solide businessplan neerzetten.

Je kunt ook geheel zelfstandig aan de slag met de Kr8Centrale, maar je kunt ook kiezen voor een traject inclusief begeleiding.

Related Articles

Responses