Innovatie op gebied van sterrenkunde tijdens de tweede wereldoorlog

Innovatie op gebied van sterrenkunde tijdens de tweede wereldoorlog. Een korte blog.

 

Wij zijn erg dankbaar voor de vrijheid waarin wij tegenwoordig leven en alles wat daar voor nodig was. Ondanks dat oorlog verschrikkelijk is, zijn er ook altijd mensen die blijven innoveren.

 

De wetenschap stond tijdens de tweede wereldoorlog onder streng toezicht stond werd sterrenkunde gezien als een politiek ongevaarlijke hobby door de bezetter. Dit zorgde voor mogelijkheden omdat er een maatregel voor minimaal licht gold. Hierdoor was de grootste vijand ‘omgevingslicht’ van de nachtelijke sterrenkijker geneutraliseerd.

 

Jan Hendrik Oort, professor aan de Leidse sterrenwacht zat niet stil tijdens de oorlog. Hij was ondergedoken in de Veluwe, maar ging in het geheim verder met zijn onderzoek in Leiden. Tijdens de oorlogsperiode maakte Jan Hendrik Oort een voorspelling dat waterstof, het meest voorkomende gas in de Melkweg, een radiostraling moest uitzenden op een bepaalde frequentie. Hij beweerde dat een radiotelescoop deze straling zou kunnen waarnemen.

 

Na de oorlog heeft Jan Hendrik Oort deze theorie bewezen mede door de innovatie van de radio- en radartechnologie die uit de oorlog zijn voortgekomen. Dit betekende het begin van de radiosterrenkunde in Nederland, dat ook nu nog een nationale
specialiteit is.

 

Bron: ‘Alleen de hemel was vrij’ National Geographic, mei 2020. Door Lucas Ellerbroek



Bekijk ook onze andere blogs!

Klik hier voor meer informatie over Lucas Ellerbroek. 

Afbeelding

 

Related Articles

Responses